Komu se vyplatí fotovoltaika na domě


Přemýšlíte o tom, jaké jsou dotace na fotovoltaické elektrárny, a zdá se vám, že díky tomu se vám toto zařízení vyplatí? Pak byste ovšem měli mít také jasno v tom, jaká je životnost fotovoltaiky, a zda se vám zařízení zaplatí díky vaší spotřebě elektřiny. Spotřeba elektřiny je vlastně základní předpoklad k tomu, aby mohlo zařízení plnit svůj účel. Teď si představte, že si fotovoltaiku pořídí někdo, kdo žije sám v rodinném domku, denně dojíždí do zaměstnání, kde tráví většinu času, večer přijde unavený domů, kde si jen vyslechne koncert vážné hudby z reproduktorů jeho Hi-Fi soustavy, ohřeje na plynovém vařiči večeři a brzy na to ulehne k spánku, aby zas druhý den vstával do zaměstnání.

fotovoltaické panely

Třikrát do měsíce uvede do činnosti automatickou pračku, a kromě chladničky s mrazákem a úsporných svítidel a úsporného notebooku vlastně nevyužívá žádné elektrické spotřebiče, navíc vytápí dům dřevem v krbu. Takový jedinec má spotřebu elektřiny v průměru dvě až tři kilowatthodiny na den, a tam se fotovoltaika opravdu nevyplatí. Ta má význam při spotřebách vyšších, někde zhruba nad úrovní sedmi kWh na den.

fotovoltaika na domě

Fotovoltaika se tedy rentuje většinou početnějším rodinám, dvougeneračním domům se dvěma rodinami, firemním provozovnám, kde se něco vyrábí nebo se tu provozují služby s větší spotřebou elektřiny. Ovšem je tu jedna výjimka, a tou jsou ostrovní systémy. Ostrovní fotovoltaika je zařízení, které se instaluje tam, kde není zavedena elektřina z rozvodné sítě, tedy například na chatách či chalupách, a kde je sice nižší spotřeba elektřiny, ale fotovoltaika je zde jedinou možností, jak do objektu zavést elektřinu a využívat zde elektrické spotřebiče. Ostrovní systémy se tu mohou vhodně doplňovat (kombinovat) s dieselovými agregáty, které zajistí výrobu elektřiny při nedostatečné produkci elektřiny, například v zimě.

Posted in <a href="https://www.usiscr.cz/penize/" rel="category tag">Peníze</a>